Hvordan sidder du lige nu?

Der findes mange forskellige typer af kontorstole, og for at hjælpe dig til at tage det helt rigtige valg, når du skal skifte ud, har vi lavet en guide til, hvilke stole der passer til hvilke behov.

Vi starter fra toppen og arbejder os ned igennem stolen – det kan være en fordel, hvis du tænker over alle punkterne – så vil du efterfølgende have en klar idé om, hvilke behov du og din virksomhed har. Måske når du frem til, at der er forskellige behov til de forskellige arbejdsfunktioner i virksomheden, eller måske kan alle sidde på éns stole. Det kommer helt an på, hvad I arbejder med, hvordan I arbejder – og den enkeltes individuelle behov.

Tænk også over hvordan du sidder lige nu. Hvilken type stol sidder du på, og hvorfor vil du gerne skifte den ud? Hvad kunne gøre, at du sad bedre ved din arbejdsstation i løbet af dagen? – Dette kan lede dig i den rigtige retning, når du skal vælge din nye stol.

Hvor højt skal ryglænet være?

Ryglænets højde vælges ud fra, hvordan stolen skal bruges. Et højt ryglæn, som giver støtte hele vejen op langs ryggen, kan være en fordel, hvis man sidder i mange timer af gangen. Herved bliver ryggen støttet hele vejen op til skuldrene, hvilket kan forhindre overbelastninger og spændinger i ryggen.

En nakkestøtte kan ligeledes være en fordel, hvis man skal aflaste nakken. Det er vigtigt, at nakkestøtten kan justeres til at sidde korrekt, for at den yder optimal støtte.

Et lavt ryglæn har dén fordel, at det er mindre ”i vejen”, hvis man laver arbejde, hvor man skal bevæge sig ofte. Det lave ryglæn giver ikke støtte hele vejen op langs ryggen men stabiliserer den nedre del af ryggen. Sidder du med laborantarbejde eller andre funktioner, som kræver ekstra bevægelsesfrihed, så vælg en stol med smalt eller lille ryglæn.

Polstret eller mesh ryg?

Ryglænets materiale har stor indflydelse på, hvordan stolen er at sidde i. Et ryglæn af mesh afleder varme og er at foretrække, hvis man sidder i varme miljøer, eller hvis man som person generelt har det varmt. Mesh tilpasser sig ryggens former og giver stabil støtte.

Et fuldt polstret ryglæn kan derimod hjælpe med at holde på varmen og vil være at foretrække i mere kølige omgivelser. Det fuldpolstrerede ryglæn er blødt at læne sig tilbage i og kan, alt efter stolens type, indstilles på forskellige måder, så det tilpasses ryggen.

Hvordan kan en lændestøtte hjælpe?

En stol med lændestøtte giver - som navnet antyder – ekstra støtte til lænden. Mange lændestøtter er justerbare, så de kan tilpasses den enkelte. De kan flyttes op og ned i højden og tilpasses i dybden, så de støtter bedst muligt.

En lændestøtte kan bidrage til, at brugeren af stolen sidder mere korrekt, og derved forebygger skader. Lændestøtten tilfører stolen en ekstra dimension af komfort og kan være særlig attraktiv, hvis stolens bruger i forvejen har problemer med ryggen.

Særligt, hvis man i forvejen har problemer med læn eller ryg, kan en lændestøtte være en fordel.

Med eller uden armlæn?

Om stolen skal være med eller uden armlæn afhænger af, hvilken type arbejde man udfører. Armlæn kan være en fordel, hvis man ønsker at kunne hvile armene på stolen fremfor bordet. Det kan være mere behageligt, og gør, at man altid har et sted at hvile armene. Armlæn kan dog, ved nogle typer arbejde, være i vejen. Hvis man har brug for at bevæge sig meget ved sin arbejdsstation, eller har andre typer arbejde, hvor armlænene kommer i vejen, kan de være mere til gene end til gavn.

Det er desuden vigtigt, at man indstiller sine armlæn korrekt. For højt indstillede armlæn kan give spændinger i nakke og skuldre. Armlæn kan, hvis de ikke indstilles korrekt, få dig til at ”falde sammen” i kontorstolen, hvilket heller ikke er ønskeligt.

Sædedybde og bredde

Sædet bør ikke være for stort. Det må ikke være dybere end, at knæhaserne er fri, da det kan stoppe blodgennemstrømningen, hvis sædet er for dybt. Når man skal vælge én kontorstol, der skal passe til mange, vil det derfor være en fordel, at sædedybden kan justeres, så det kan passe til de forskellige personer, der skal sidde på den.

Sædets bredde bør afspejle det arbejde, man laver, og personen, der bruger stolen. Et bredt sæde kan være komfortabelt for nogle, mens det vil være i vejen for andre.

Ekstra høj patron?

Nogle kontorstole fås med hæve-/sænkepatroner i forskellige højder.

Hvis en medarbejder er særligt høj, vil en stol med en høj patron være en god idé for at sikre komfort og en ergonomisk korrekt siddeposition. 

Det samme gælder hvis man er lavere end gennemsnittet - så vil en lav patron være at foretrække.

Stolens fod og hjul 

Stolens fodkryds vil ofte være af enten plast eller af krom / metal. Det er en smagssag, hvilket materiale man foretrækker. Plast er ofte det prisvenlige alternativ, hvor krom eller metal er dyrere men giver et mere eksklusivt udseende.

Stolens hjul afhænger af, hvilket underlag, stolen skal køre på. Vores gummihjul egner sig til hårde gulve og efterlader ingen sorte streger på underlaget. De sælges separat og passer til de fleste typer kontorstole. Se mere om mål på selve produktet.

Vi sælger særlige gummi-hjulsæt til Herman Miller’s Aeron kontorstole med lydløs pal, hvilket betyder, at der ingen støj kommer fra hjulene.

Stoftyper

Forskellige stoftyper har forskellige egenskaber.

  • Polyester: En meget slidstærk løsning i den billigere prisklasse. 
  • Uld/uldmix: Har et eksklusivt look. Uldmix er ligeledes meget slidstærkt. Behageligt at sidde på og skridsikkert. 
  • Læder: Et smukt, eksklusivt look, som over tiden kan opnå flot patina. Læder kan være glat, så man glider af, og kan blive ubehageligt på varme dage mod bar hud.
  • Mesh ryg: Behagelig, specielt på varme dage, da det tillader luft til ryggen. Samtidig tilpasser mesh, som er et netmateriale, sig bedre efter ryggen.

Indstillingsmuligheder

Jo længere tid stolen skal bruges, jo vigtigere er det, at den kan indstilles til den enkeltes krop. Alle vores kontorstole har indstillingsmuligheder, men nogle har flere end andre.

Hvis en stol ikke skal bruges en hel arbejdsdag, men blot nogle få timer, for eksempel 4 timer, så er der sjældent behov for de helt avancerede indstillingsmuligheder. I sådanne tilfælde vil det ofte være nok med de mest basale indstillingsmuligheder, som arbejdsmiljøloven fremskriver. (Læs lovkrav til kontorstole herunder)

Hvis stolen derimod skal bruges hele arbejdsdagen, alle ugens dage, kan det være en fordel at vælge en stol med flere indstillingsmuligheder. Desto flere indstillinger, desto bedre mulighed for at forebygge arbejdsrelaterede skader.

Lovkrav til kontorstolen

Arbejdsmiljølovgivningen stiller en række krav til kontorstole.  Disse krav er til for at understøtte medarbejderens velbefindende, og forebygge arbejdsskader. Af disse krav kan det blandt andet nævnes, at:

  • Stolen skal være stabil og kunne indstilles individuelt til den enkelte medarbejder og dennes arbejdsopgaver. Herunder skal sædet kunne tilpasses og indstilles, ligesom sædets forkant skal være afrundet. Sædets forreste kant skal være i højde med knæhaserne – så sædets højde skal kunne tilpasses dette.
  • Ryglænet skal kunne tilpasses lændesvajet og indstilles uafhængigt af sædet.
  • Hvis man vælger en stol med armlæn, skal disse kunne tilpasses og afmonteres.

Ergonomiske alternativer

Vi tilbyder en række produkter, der alle kan fremme den gode ergonomi på arbejdspladsen.

Backapp er vores alternative kontorstol, som styrker ryggen, imens man sidder ned. Backapp har intet ryglæn, så ryggen er hele tiden i arbejde. Sædet er udformet som et saddelsædde for at modvirke, at man falder sammen i lænd og ryg. Det er en balancestol, hvor man kan indstille stabiliteten alt efter ønske og behov. Det essentielle ved denne stol er, at man konstant skal holde kroppen i gang for at sidde på stolen, og at man derved styrker sin core, imens man arbejder. 

Balancepladen fra Backapp er et alternativ til en kontorstol. Det anbefales, at man kommer op at stå i løbet af dagen, og med et balancebræt forbrænder du flere kalorier og styrker din core muskulatur.

En StandUp måtte er til dig, der ønsker at stå op i løbet af dagen, men som synes, det kan være ubehageligt for fødderne. Standup måtten fordeler kroppens vægt jævnt på fødderne og gør det mere behageligt at stå op i løbet af dagen. 

Glemmer du at skifte arbejdsposition i løbet af dagen?

Det intuitive betjeningspanel til hæve-/sænkeborde med Linak-stel kan være med til at minde dig om, hvornår det er tid til at rejse sig. Panelet lyser orange, når det har stået i samme højde for længe, og minder dig om, at det er tid til at skifte arbejdsstilling. Det er samtidig let at indstille bordet, da det kan huske op til fire af dine foretrukne højder. Derved bliver højden altid indstillet perfekt til dig. 

Se vores sortiment af brugte ergonomiske kontorstole.

Se vores sortiment at fabriksnye ergonomiske kontorstole.

Se vores udvalg af ergonomiske kontorstole.

Du kan bruge filtreringsmenuen til venstre for at finde den stol der matcher dit behov. 

Ved at klikke 'Acceptér Alle' så giver til tiladelse til at vi må indsamle information om dig til forskellige formål, hvilket inkluderer: Funktionalitet, Statestik og Marketing