Nyhedsbrev

Indret kontoret ift. arbejdsmiljølovgivningen

Læs her, hvilke regler der gælder for indretning af kontormiljøer.

Denne artikel er skrevet på baggrund af arbejdsmiljørådgivningen, så du nemt og hurtigt kan få overblik over de vigtigste punkter, når kontoret skal indrettes. 

For at sikre de bedste arbejdsvilkår for de ansatte, er der i Danmark vedtaget en arbejdsmiljølovgivning. Denne lovgivning indeholder regler, som du skal overholde og nogle retningslinjer som du bør overholde. Lovgivningen har til formål sørge for medarbejdernes sikkerhed og et godt arbejdsmiljø. 

I store sager hvor du skal indrette nyt domicil, kan vi hjælpe med indretningen og komme med både traditionelle eller mere kreative indretningsforslag. Kontakt os for at høre mere.

I mindre sager kan vores sælgere være behjælpelige i et vis omfang.

Indretningshjælp hos tidligere kunde

Alle personer er forskellige, derfor skal der også tages højde dette, når du skal vælge de rette kontormøbler. Her skal du især tage hensyn til variationer i dine medarbejderes forskellige højder og andre kropsdimensioner, da der kan være behov for individuel tilpasning af kontormøblerne efter virksomhedens mindste og største personer. 

Kontorstolen

Modsat hvad mange tror, så får du ikke ondt i ryggen af at sidde ned i længere tid, men derimod af at sidde ned i samme stilling. Derfor er det vigtigt, at du varierer din arbejdsstilling samt at din kontorstol kan indstilles efter din krop og dine behov. 

 • Stolen skal være stabil og kunne indstilles til individuelle medarbejdere og arbejdsopgaver.
 • Sædet skal kunne tilpasses individuelt, og sædets forkant være afrundet.
 • Ryglænet skal kunne tilpasses lændesvajet, uafhængigt af sædet.
 • Eventuelle armlæn skal kunne tilpasses eller afmonteres.
 • Sædehøjde varierer i gennemsnit mellem 41-52 cm. Sædets forreste kant skal være i højde med knæhaserne.

Bordets placering og benplads

Tegningerne nedenfor viser minimumskravene og de optimale mål for benplads. Efter kontorstolen er indstillet korrekt, skal arbejdsbordet indstilles. Lad armene hænge ned langs kroppen. Uden løftede og spændte skuldrene, bøj albuerne. Bordet skal støtte dine underarme uden at spænde i skulderne. 

 • Mindst 50 cm fra bordets forreste kant til nærmeste genstand i knæhøjde.
 • Mindst 70 cm fra bordets forreste kant til nærmeste genstand i fodhøjde.
 • Der bør være mindst 110 cm fra bordets forkant til nærmeste inventar/væg bagud.
 • Der skal være 72 cm bag stolen, så der er plads til, at man rejser sig ved bordet.

Der skal være plads under og bag bordet til at kunne bevæge sig frit, herunder dreje rundt på stolen samt rejse og sætte sig. 

Benplads

Særligt for armene

Armenes placering har indflydelse på belastning af ryg, nakke, skuldre og arme. Det er derfor vigtigt, at der er styr på højderne ved både siddende og stående arbejde. 

 • Hæve-/sænkebordet indstilles, så albuerne kan hvile på bordpladen, uden at man løfter eller spænder i skuldrene. Dette gælder både for stående og siddende arbejde.
 • Nedenfor kan du se en tegning, der viser normalt arbejdsområde og maksimalt arbejdsområde ved skrivebordsarbejde.
    - Arbejdet skal hovedsageligt ligge indenfor de 60º, men må gerne være i en vinkel på 120º i et begrænset omfang. (Se de blå streger på figuren nedenfor)
    - De grå områder udenfor det maksimale arbejdsområde kan bruges til for eksempel opbevaring.

Arbejdsområder for armene

Skærmens placering

Der er ikke meget variation i computerarbejde og derfor belastes musklerne og kroppen hurtigt. Skærmens placering og indstillinger er vigtige i forhold til at forebygge irritation af øjne samt nakke- og skuldersmerter. 

 • Skærmen skal være placeret 50-70 cm fra øjnene (ca. en arms længde), alt efter skærmens størrelse. - Desto større skærm, desto længere væk skal den placeres.
 • Skærmen indstilles, så man skal se skråt nedad. Dette er bedre for nakken og belaster øjnene mindre, end hvis man skal kigge opad.

Derudover er det også vigtigt, at du varierer din arbejdsstilling og holder nogle små pauser eller afbræk fra computerarbejdet. 

Arbejdshøjder

Et bord har ingen bestemt arbejdshøjde, da alle personer er forskellige, men et bord, som kan vandre mellem 60 og 122 cm vil passe til 90% af europæiske arbejdstagere ved både stående og siddende arbejde.

 • Ved siddende arbejde skal bordet ofte være mellem 60-90 cm.
 • Bordet skal tilpasses albuehøjden, så albuen kan hvile på bordet uden at man spænder i skuldrene. Dette gælder både ved stående og siddende arbejde. 
 • Til personer under 165 cm og over 190 cm skal bordet være monteret på et 3-leddet stel, for at kunne indstilles til de rette arbejdshøjder. Dette skyldes, at et 3-leddet stel har et større hæve-sænkeinterval. 

Belysning 

Korrekt belysning er vigtigt for at undgå hovedpine og besvær med at kunne se. Belysningen kan give gener både hvis den er for stærk eller for svag. 

Normalbelysningen på et kontor er 500 lux.

 • Udnyt dagslyset, da det er det bedste arbejdslys og supplér med kunstig belysning, hvis nødvendigt. 
 • Lamperne/lyset må ikke flimre eller blænde, da det kan give hovedpine og andre gener. 
 • Indstil lampen, så lyset kommer ind fra siden og under øjenhøjde, for at undgå blænding eller reflektion. En fleksibel arbejdslampe ville være optimal, så den kan indstilles efter behov. 

 Se et udvalg af hæve-/sænkeborde her

 • Thor hæve sænkebord - linoleum
   

  Thor hæve sænkebord med 2 motorer med løftekapacitet på 120 kg, antikollation og linoleumsplade. Stellet er udført i stål med pulverlakering - vælg mellem tre farver.Rektangulær form eller med centerbue Dansk produceret stel 10 års garanti ❤ Lokal produceret ❤ FSC certificeret kerne i bordpladen ❤ Linoleumsbordplade ❤Linoleum er et...

  5.863 kr. (inkl. moms)
  9771
 • Odin hæve sænkebord - linoleum
   

  Dette hæve sænkebord udmærker sig ved at have et 2-motor Linak hæve sænkesystem. Du kan selv vælge om farven på stellet skal være sort, hvid eller grå.Hævesænkestel med Linak løftesøjler Løftekapacitet 160 kg Stilleskruer under fødderne Se samlevejledning til Linak Kick & Click stel 10 års garanti ❤ Lokalt produceret ❤ FSC certificeret kerne i...

  4.369 kr. (inkl. moms)
  9775
 • Square konferencebord med rektangulær bordplade
   

  Rektangulært konferencebord - vælg mellem finer, HP laminat eller linoleum til bordpladen. Stabilt mødebord 4 forskellige stelfarver Stort udvalg af bordplader Kontakt os for andre farver og størrelse. 10 års garanti ❤ FSC certificeret ❤ ISO 9001 og ISO 14001 certificeret ❤Køb online, eller kontakt os for flere informationer om dette...

  5.611 kr. (inkl. moms)
  9847

Vil du se hele udvalget af nye hæve-/sænkeborde med 10 års garanti? Så klik her.

Og et udvalg af kontorstole her

 • Magna Manager kontorstol
   

  Kvalitets kontorstol med mange indstillingsmuligheder som nemt og brugervenligt justeres efter dine behov. Stolen er fuldpolstret i den farve og det materiale som du vælger.Brugervenlig og nem at indstille. Siddehøjde: 44-57 cm. / 47-65,5 cm har mange ergonomiske indstillingsmuligheder. Fuldpolstret med kvalitets møbelstof. 5-grenet fod med hjul...

  3.708 kr. (inkl. moms)
  5850
 • Infra kontorstol
   

  Infra er en af vores populære kontorstole. Blandt andet pga. pris og kvalitet. Infra har forskellige indstillingsmuligheder så den kan tilpasses dig.Slidstærk polstring  5 grenet sort fod Siddehøjde: 42-50 cm. Justerbar højde, sæde- og rygindstillinger Udgaven m. sort Event er altid på lager. 10 års garanti ❤ Stoffet er Oeko-Tex certificeret ❤...

  1.682 kr. (inkl. moms)
  5864
 • Midtown kontorstol - alm. indstillinger - sort nylon fod
   

  Midtown er en kontorstol i flot design med mesh ryg. Stolens lændestøtte sikrer optimal støtte til ryggen. Samtidig kan stolen justeres på både højde og dybde. Bredden mellem armlænene tilpasses den enkelte bruger, og det samme gør armlænenes højde.Synkronerings mekanisme (+3°, 0°, -17°). Hjulene er multifunktionelle og beregnet til hårde og bløde...

  3.819 kr. (inkl. moms)
  9781

Vil du se hele udvalget af nye kontorstole med 10 års garanti? Så klik her.